Hallo daar, beste ondernemer en marketingmanager! Je bent ongetwijfeld bekend met de term “Return on Investment” of ROI. Precies, de uitkomst die je kan terug verwachten op de gemaakte investering (tijd/geld). Maar wat als ik je vertel dat ROI in (online) marketing vaak veel meer is dan alleen die klinkende munt? Geloof je me niet? Lees dan verder!
De ROI die vanuit marketing voor jou van toepassing is, is afhankelijk van het bedrijfsvraagstuk dat je wilt aanpakken.
De verschillende vormen van ROI in marketing:
Laten we eerst een hardnekkige mythe uit de wereld helpen. ROI is niet altijd alleen het bedrag dat je direct terug krijgt voor elke euro die je uitgeeft aan marketing. Ja, omzet is belangrijk (en super om te hebben!), maar soms zijn er vanuit marketing eerst andere vormen van ROI nodig om de bestaande omzet te kunnen behouden en/of uit te breiden. Dit zijn bijvoorbeeld:
- Merkbekendheid en -herkenning: Een succesvolle marketingcampagne kan de zichtbaarheid van een merk vergroten, waardoor meer mensen het merk herkennen, er vertrouwd mee raken en het op de juiste momenten top-of-mind hebben.
- Klantloyaliteit en retentie: Goede marketing gaat niet alleen over het aantrekken van nieuwe klanten, maar ook over het behouden van bestaande klanten en het stimuleren van herhaalaankopen.
- Kwalitatieve leads: Effectieve marketing kan leiden tot een hogere instroom van potentiële klanten die daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in het product of de dienst.
- Merkperceptie en -imago: Marketing kan helpen bij het vormen of herpositioneren van hoe klanten een merk waarnemen, of het nu gaat om kwaliteit, waarde, betrouwbaarheid of een andere gewenste associatie.
- Klanttevredenheid: Feedbackmechanismen in marketingcampagnes kunnen inzicht geven in de tevredenheid van klanten, wat weer kan leiden tot product- of dienstverbeteringen.
- Betrokkenheid en interactie: Met name in de wereld van sociale media kunnen marketinginspanningen resulteren in verhoogde interactie en engagement met klanten, wat vervolgens weer kan leiden tot een sterkere klantrelatie en merktrouw.
- Maatschappelijke impact en goodwill: Voor bedrijven die zich richten op maatschappelijk verantwoord ondernemen of cause marketing, kan de return zich uiten in positieve maatschappelijke impact en verhoogde goodwill onder stakeholders.
De ROI die vanuit marketing voor jou van toepassing is, is afhankelijk van het bedrijfsvraagstuk dat je wilt aanpakken en of dat korte of lange termijn gericht is.
Kijk niet alleen naar wat je vandaag verdient met marketing, maar ook naar wat je morgen kunt opbouwen.
Welke metrics helpen jou om grip te krijgen op je marketing ROI?
Stel je eens voor: je bent de kapitein van het coolste schip in de haven, de “SS Marketing”. Je zet koers naar het eiland van Zakelijk Succes. Maar zoals elke goede kapitein weet, is het niet genoeg om alleen maar te varen en te hopen dat je in de juiste richting gaat. Je hebt een kompas nodig, een kaart, en een bemanning die je updates geeft over de koers die je vaart.
Die “kaart” en dat “kompas” in de wereld van marketing? Dat zijn je ROI-metrics. Zonder deze waardevolle tools vaar je misschien wel recht op een ijsberg af zonder het te beseffen, of dwaal je jarenlang rond in een zee van verwarrende data zonder ooit de kust van Zakelijk Succes te zien. Hieronder geef ik je voor de eerder genoemde ROI vormen een aantal van die ROI metrics die je kan gebruiken.
- Merkbekendheid en -herkenning: Ongeholpen en geholpen merkbekendheid (surveys), zoekvolumes op merknaam, aantal volgers van je sociale kanalen.
- Klantloyaliteit en retentie: Klantretentie percentage, Net Promoter Score (NPS), Customer Lifetime Value (CLV), percentage herhaal aankopen.
- Kwalitatieve leads: Aantal leads, lead-to-sale conversieratio, kwaliteitsscore van leads (gebaseerd op criteria zoals volledigheid van informatie, relevantie, etc.).
- Merkperceptie en -imago: Surveys over merkperceptie, sentimentanalyse op social media en online beoordelingssites, associatietests.
- Klanttevredenheid: Klanttevredenheidsscores (bijv. via enquêtes), aantal klachten vs. complimenten, reviews en ratings op relevante platforms.
- Betrokkenheid en interactie: Engagement ratio’s op social media (likes, shares, comments), tijd besteed op webpagina’s, click-through ratio’s (CTR), aantal actieve communityleden (bijv. voor forums).
- Maatschappelijke impact en goodwill: Media-aandacht voor maatschappelijke initiatieven, percentage van omzet gedoneerd aan goede doelen, feedback en waardering van belanghebbenden (bijv. via surveys of interviews), veranderingen in merkperceptie na maatschappelijke campagnes.
Er zijn dus een heleboel metrics om uit te kiezen. Welke je moet oppakken en welke data je moet meten? Dat hangt af van wat je precies doet en wat je wilt bereiken met je bedrijf.
Jouw ROI voor het lezen van dit artikel:
Dus, beste lezer, de volgende keer dat je denkt aan ROI, weet je nu dat je verder moet denken dan alleen euro’s en centen. Kijk niet alleen naar wat je vandaag verdient met marketing, maar ook naar wat je morgen kunt opbouwen. Marketing is een investering in je merk, je klanten en je toekomst. En soms zijn de ROI die je niet direct in je portemonnee voelt, juist de meest waardevolle.
Denk groot, denk verder, en blijf investeren in geweldige marketing! En twijfel je wat te doen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij kijken/denken graag met je mee!