Het ontwerpen van een optimale sollicitatieflow is geen simpele “wel of geen cv”-vraag. Wat werkt voor de ene doelgroep, kan een andere afschrikken. In een tijd van schaarste is het cruciaal elk onderdeel van het proces te optimaliseren met behulp van data. Ontdek hoe data jou helpt de juiste keuzes te maken.
Een op maat gemaakte sollcitatieflow met data
Het lijkt een eeuwige discussie te zijn: wel of geen cv in het sollicitatieformulier op de website. Het antwoord op deze vraag is echter niet zo eenvoudig als “ja” of “nee”. Het is namelijk volledig afhankelijk van de doelgroep die je werft. Ben je op zoek naar een senior developer? Dan wil je waarschijnlijk graag weten welke ervaring hij of zij meeneemt en welke vaardigheden er al zijn ontwikkeld. In zo’n geval maakt een cv het selectieproces voor jou als recruiter of HR-manager eenvoudiger.
Aan de andere kant zitten we al jaren in een situatie waarin veel organisaties niet kunnen kiezen uit een overvloed aan kandidaten. De arbeidsmarkt is krap, en het vraagt om creativiteit om sollicitanten door de volledige flow te krijgen.
Data-analyse: inzicht in afhaakmomenten met data
Heb jij al data-inzichten over waar potentiële kandidaten afhaken in je sollicitatieproces? Vaak zien we dat er meer mensen beginnen met het invullen van een formulier dan het daadwerkelijk afronden. Hier ligt een duidelijke optimalisatie mogelijkheid. Data laat ons zien waar de bottlenecks zitten en op welke stappen de kandidaten afhaken. Is het formulier te lang of te complex? Is het cv een verplicht veld?
Het faciliteren van je doelgroep is hierin cruciaal. Door data te analyseren, ontdek je wat werkt voor jouw doelgroep en kun je specifieke afhaakmomenten in je flow verbeteren. Dit resulteert in een hogere voltooiing graad van sollicitaties.
Data optimaliseert het sollicitatieproces en verbetert de kandidaatervaring.
Wat je doelgroep écht wil
Een van de belangrijkste lessen die data ons leert, is dat je je in de kandidaat moet verplaatsen. Hoe communiceert jouw doelgroep? Millennials, bijvoorbeeld, bellen niet graag. Ook is e-mail voor hen vaak niet de gemakkelijkste route. Het integreren van een WhatsApp-functie kan de drempel om contact op te nemen aanzienlijk verlagen.
Hetzelfde geldt voor mobiele gebruikers: hoeveel mensen hebben een cv paraat om te uploaden op hun telefoon? Uit recente marktcijfers blijkt dat meer dan 60% van alle sollicitaties via een mobiel apparaat wordt gedaan. Als jouw sollicitatieflow niet mobielvriendelijk is, loop je al snel een aanzienlijk aantal potentiële kandidaten mis. Het hebben van een mobiel geoptimaliseerd formulier is daarom niet langer een optie, maar een must.
Optimaliseren met data
Met data kun je elk onderdeel van het sollicitatieproces optimaliseren. Van het aantal velden in een formulier tot de mogelijkheid om eenvoudig een cv te uploaden of via social media te solliciteren. Maar vergeet niet dat de ervaring van de kandidaat altijd voorop moet staan. Elk obstakel kan een potentiële sollicitant doen afhaken. Door constant te meten en aanpassingen te maken, kun je ervoor zorgen dat jouw sollicitatieflow naadloos aansluit bij de behoeften en verwachtingen van de kandidaten.