Een sterk employer brand is cruciaal voor het aantrekken en behouden van talent. Maar wat is employer branding precies en hoe bouw je een strategie die het juiste talent aantrekt? In dit artikel nemen we je mee in de kracht van employer branding, een concreet stappenplan en een praktijkvoorbeeld dat de impact hiervan laat zien.

Wat is employer branding?

Employer branding is het proces richting het zijn van een aantrekkelijke werkgever. Het gaat om het creëren van een positieve reputatie, zowel intern (bij huidige medewerkers) als extern (bij potentiële medewerkers). Een sterk ‘werkgeversmerk’ vergroot je naamsbekendheid, maakt het eenvoudiger om vacatures te vullen en verhoogt de betrokkenheid van medewerkers.

Wat levert employer branding op?

Hogere instroom van talent:
Uit onderzoek van Randstad blijkt dat 75% van de werkzoekenden geneigd is te solliciteren bij een bedrijf met een sterk employer brand

Lagere wervingskosten:
Volgens Glassdoor kunnen organisaties met een sterk werkgeversmerk tot wel 50% besparen op de kosten per werving.

Betrokken medewerkers:
Werknemers voelen zich verbonden met een organisatie die duidelijke waarden en een aantrekkelijke werkcultuur uitdraagt.

Een stappenplan naar een sterke employer branding strategie

Of je nu al stappen aan het maken bent, of al aardig gedreven bent in het communiceren wie je bent als werkgever. Een gedegen aanpak geeft richting.

  1. Start met een nulmeting
    Breng jullie huidige werkgeversimago in kaart. Gebruik bijvoorbeeld enquêtes of interviews om te begrijpen hoe medewerkers en sollicitanten jou organisatie zien.
  2. Bepaal je Employer Value Proposition (EVP)
    Je EVP is dé unieke waarde van je organisatie als werkgever. Wat biedt jij medewerkers? Van salaris tot ontwikkelmogelijkheden en werkcultuur.
  3. Definieer je doelgroep
    Wie wil je aantrekken? Wie passen bij jouw organisatie? Maak persona’s op basis van functieprofielen, drijfveren en verwachtingen van je ideale kandidaten.
  4. Formuleer je kernboodschap
    Ontwikkel heldere, onderscheidende boodschappen die je werkgeversmerk versterken. Zorg voor consistentie in alle communicatiekanalen.
  5. Kies de juiste kanalen
    Onderzoek via welke kanalen je de doelgroep het beste bereikt. Denk aan bijvoorbeeld LinkedIn, Instagram, TikTok, YouTube of Reddit. Vergeet ook offline mogelijkheden niet…
  6. Betrek je medewerkers
    Medewerkers zijn je beste ambassadeurs! Stimuleer je mensen om hun ervaringen te delen via social media. Dit geeft vaak ook nog eens interne trots 😉
  7. Content = key
    Creëer video’s, blogs en testimonials met échte en authentieke verhalen van medewerkers. Zo breng je werkgeversmerk tot leven.
  8. Implementeer de strategie
    Zorg voor een duidelijke planning en verdeling van taken en verantwoordelijkheden binnen je organisatie.
  9. Meet en evalueer de resultaten
    Gebruik KPI’s zoals sollicitaties, cost-per-hire en medewerkerstevredenheid om de effectiviteit te meten.
  10. Blijf optimaliseren
    De arbeidsmarkt verandert constant. Jouw concurrenten in de branche zitten ook niet stil. Blijf je strategie periodiek evalueren.

"Een sterk employer brand maakt je zichtbaar als werkgever, verlaagt wervingskosten en zorgt voor betrokken medewerkers die blijven."

Door Loes Verblaauw

Conclusie

Deze aanpak resulteerde in 100 aangenomen collega’s in 12 maanden tijd bij Lamb Weston. Check hier de case. Employer of choice worden in jouw branche? RAFT helpt je graag verder met een datagedreven aanpak die écht werkt.