Videomarketing en zakelijk vloggen
Video is de toekomst. Iedereen roept het al jaren. Maar de meeste B2B bedrijven doen er maar zeer weinig mee. Veel opgeleverde content zijn tekstueel met lichte visuele ondersteuning. Er wordt verscholen achter het idee dat video duur is en het niet duidelijk is wat deze content oplevert. Daarom neem ik je mee wat mijn ervaringen zijn met videomarketing via 5 cases, af en toe zelfs onderbouwd door cijfers.

Van hoogwaardige videoproductie tot zakelijk vloggen

Het was de winter van 2018 / 2019 toen ik aanjager was bij Elephant om meer video content te (laten) produceren. Al sinds 2015 vond ik dat we er ‘iets mee moesten doen’ en na wat korte pogingen door de jaren heen kwam er niet veel van terecht. Het werd dus tijd dat ik een man van daden in plaats van woorden werd op dit gebied.

Brandmovie Elephant (1)

De eerste stap in videomarketing bij Elephant was het ontwikkelen van een brandmovie. Dit was gelijk een wat duurdere productie, maar tegelijkertijd ook een centraal punt in onze marketing. In verschillende versies (en lengtes) is deze brandmovie ingezet op social (vooral LinkedIn) en de eigen website.

Hoe tof de video uiteindelijk ook was, zijn doel schoot deze gedeeltelijk voorbij. Via social was het bereik namelijk tegenvallend laag. Logisch ook, de video had als intentie mensen die Elephant al in gedachten hadden te overtuigen dat we de juist partij zijn. Vrij vertaald mensen in de ‘think’ of ‘overweging’ fase bereiken.

Op social zitten mensen vaak in ‘see’ of bewustwording’ fase. De statistieken zoals views, likes en comments vielen dus wat tegen. Daarnaast was het een beetje een commercieel filmpje, wat nou eenmaal niet zo goed werkt op social.

Cijfers en lessen brandmovie

Uiteindelijk heeft deze productie ongeveer 2500 views via YouTube en Vimeo opgeleverd, waarvan 80% op de website van Elephant zelf. Ongeveer 25% van alle kijkers heeft de video volledig afgekeken. Dit is allemaal exclusief de social cijfers.

Ondanks de tegenvallende cijfers heeft deze video toch bijgedragen aan de marketing. Door de relatief hoge waardes van de samenwerking die Elephant met klanten aangaat, is de video al succesvol als het 10 a 15 mensen heeft overtuigd om Elephant uit te nodigen om een samenwerking te verkennen.

De grote les is om eerst te bepalen waar je in de customer journey de video gaat gebruiken. Dan  kijken welke kanalen je gaat inzetten. Dan pas kun je de inhoud van de video bepalen.

 

Humor en snelheid in de boodschap (2)

Met alle lessen en ervaringen in de achterzak kwam 2020. Door dat jaar heen hebben we met juist wat eenvoudiger producties onze videomarketing strategie gevuld, vooral om ook weer wat te oefenen.  Maar eind 2020 kwam een heel belangrijk moment. We wilden aan de wereld laten weten dat Alen en ik de leiding bij Elephant overdroegen aan Jeroen en Fabian (van den Houten).

Customer journey erbij, want we zijn niet hardleers. Dit is duidelijk een boodschap in de later fases, want vooral belangrijk voor bestaande relaties. Dan de plekken waar we dit de wereld in helpen definiëren. Social, met LinkedIn voorop en ook via de Elephant site en e-mailmarketing.

Nu is het nog vooral belangrijk hoe we deze boodschap gaan vertellen. Al snel waren we er over uit. Humor en een beetje snelheid om de kijker te blijven boeien. Zo hadden we snel een plan: Een daadwerkelijke wissel in het team laten zien. Nog altijd kijk ik met een kleine glimlach naar deze video.

Cijfers en lessen directiewissel video

Door de juiste combinatie van inhoud, customer journey en kanalen wast dit een hele succesvolle campagne. Via LinkedIn is op zowel de persoonlijke accounts als het bedrijfsaccount de video geplaatst.

Deze sloeg enorm aan en verzamelde op LinkedIn meer dan 100.000(!) views. Naast de nog eens honderden comments en meer dan duizend likes. Mooi kwantitatieve data, maar ook via andere wegen kwam er hele leuke feedback. Nog maanden nadat de video online kwam kreeg ik leuke reacties tijdens gesprekken met onze partners.

Dit had op geen andere manier dan met video bereikt kunnen worden. Maar ook het goed gebruik maken van de persoonlijke LinkedIn profielen naast het bedrijfsaccount droeg enorm bij aan het succes.

 

Videomarketing voor de lancering (3)

Videomarketing kan dus zeker succesvol zijn voor MKB’ers. Dat was nu duidelijk voor mij. Met die gedachte kwam ik aan bij onze volgende belangrijke boodschap die de wereld in moest. De lancering van the HERD.

Met een knipoog naar de video vanuit Elephant rondom de ‘directiewissel’ wilden we in 2 minuten vertellen wat onze missie met the HERD is. Gebruik makend van het personal brand van Alen Sirovica en mijzelf bedachten we met Video Agency Visser Media een mooie combinatie van ‘talking heads’ met stock video voor wat metaforen. Zo gaven we de boodschap kracht en veel professionaliteit zonder dat het een hele dure productie werd.

Opnieuw gebruikten we LinkedIn als belangrijkste kanaal. Via de persoonlijke profielen om het bereik te vergroten en ook omdat het een boodschap vanuit onszelf was. Later hebben we de video gebruikt op onze over ons pagina en om mensen na het geven van de link een eerste introductie op the HERD te maken.

Cijfers en lessen HERD lancering video

De kwantitatieve resultaten, met meer dan 200+ likes en 20.000+ views waren zeker top. Maar het was vooral de kwalitatieve feedback die het goed deed. We kregen op LinkedIn zelf al tientallen succes wensen en comments van mensen die in ons verhaal geloofden. Maar daarbuiten waren er direct meerdere bureaus die interesse hadden om aan te sluiten en contact met ons opnamen.

In misschien wel 50% van mijn ontmoetingen met (zakelijke) relaties werd de video tijdens het gesprek benoemd in de eerste maand na lancering. Dat voelde ook als een overwinning en dat zorgde voor leuke gesprekken juist over de stappen die we aan het maken waren.

 

Zakelijk vloggen (4)

De kracht van video was wel duidelijk. De video’s die we hadden opgezet en ingezet rondom onze videomarketing waren allemaal wel kosten- en tijdsintensief. Daardoor was het lastig om met regelmaat nieuwe video content te publiceren.

Met een schuin oog keek ik in 2020 al naar het opkomende zakelijk vloggen. Een snelle en intieme manier van storytelling via video. In de lente van 2021 besloot ik de stap te maken dit zelf op te gaan pakken.

Met coach Lieke van der Plas en haar team van LEF media achter me ging ik voor een maandelijkse vlog update rondom mijn zakelijk leven. Vooral via LinkedIn wilde ik mijn netwerk up to date houden.

Na een eerste workshop met Lieke ben ik direct aan de slag gegaan. Ik pakte één basis onderwerp waar ik de vlog op focuste en gaf altijd 4 korte updates over wat er verder gebeurde. Hierbij liet ik vooral de zakelijke kant zien, maar af en toe ook een stukje persoonlijk. De beelden maakte ik allemaal zelf, gewapend met een iPhone en een gimbal. De beelden stuurde ik door naar team LEF die vervolgens de edit verzorgde. Zij leverden de video weer op bij mij en gaven mij direct feedback over hoe ik zaken beter kan oppakken de volgende keer. En zo zijn er 8 maandupdates geweest in 2021 in vlogvorm. Dit zakelijk vlog avontuur was absoluut geslaagd, want er kwamen mooi cijfers uit.

Cijfers en lessen zakelijk vloggen

Laten we beginnen met de investering die er gemaakt is. Die bestond uit de tijd die ik erin heb gestoken en natuurlijk de ondersteuning die ik heb in gekocht in de vorm van coaching en de edits. Simpel uiteen gezet komt het neer op:

  • Ongeveer 60 uur eigen tijd
  • Ongeveer € 5000

Dan de ROI die hier uit is ontstaan. De cijfers wat het heeft opgeleverd:

  • Meer dan 10.000+ views
  • Meer dan 350+ likes
  • Meer dan 15.000+ minuten gekeken

Dit is natuurlijk best mooie kwantitatieve data, maar de kwalitatieve data is nog mooier. Zo heb ik vanuit heel veel hoeken van mijn netwerk leuke reacties gehad via zowel online als offline wegen. Tijdens kennismakingsgesprekken met nieuwe klanten werd er door die klant aan de vlogs gerefereerd, wat natuurlijk het gesprek gelijk veel leuker en opener maakte. Ik zat daar al met een 1-0 voorsprong.

Maar ook sollicitanten die aangaven het gevoel te hebben mij al te kennen. Zo zie je dat het ook bijdraagt aan je employer branding. Daarnaast zijn er heel wat koffie bijpraat momenten ontstaan nadat iemand (met wie ik even de connectie was verloren) mijn vlog had gezien.

Met het zakelijk vloggen ga ik op mijn manier een directe en persoonlijk contact moment aan met mijn netwerk, maar ook mensen daarbuiten. Juist de combinatie van de vlogvorm als video en het kanaal LinkedIn zorgen dat ik de juiste verbinding blijf houden of een nieuwe aanga. Een zeer geslaagd zakelijk vlog avontuur dus.

 

Shortdocu’s voor branding (5)

Een ander belangrijke videomarketing stap in 2021 waren de shortdocu’s van RAFT. We waren op zoek naar een sterke manier om als nieuw bureau onze visie en expertise te tonen. Maar je visie en expertise tonen in een video binnen een minuut is niet mogelijk.

Zo ontstond het idee om 3 video’s van ongeveer 2:30 minuten te maken. Iedere shortdoc kreeg een basis onderwerp waarin de gezichten achter het bedrijf een duidelijk visie over online marketing (samenwerkingen) vertelde.

In de video’s kwam de online marketing ervaring en expertise naar voren, maar bevatte ook gelijk een stukje branding. Via LinkedIn zijn de video’s gepushed naar de potentiële doelgroep: marketing managers. Een mooie kennismaking met een nieuw online marketing bureau met een eigen visie, maar tegelijkertijd toonde het veel expertise door de ervaring van de mensen erachter.

Naast dat de video’s via het bedrijfsprofiel werden gepushed, zijn de 3 video’s uiteraard ook via de persoonlijke LinkedIn profielen geplaatst.

Cijfers en lessen shortdocu’s

Dit was een hoogwaardige en professionele videoproductie. Dit kostte redelijk wat tijd, maar vooral veel budget. Zeker omdat de video’s daarna ook nog gepromoot zijn.

De video’s zijn zo gemaakt dat ze in verschillende fases van de customer journey ingezet kunnen worden en ook op verschillende platformen, waaronder de eigen site. Ze zijn redelijk tijdloos door de gekozen onderwerpen. Hierdoor kunnen we het materiaal nog wel een tijdje gebruiken.

Als we kijken naar de cijfers, zien we dat er een redelijk bereik is ontstaan. Ongeveer 15.000 views verdeeld over de 3 video’s. Hierbij is veelal de juiste doelgroep bereikt. Langzaam lopen de views via de website ook op, al gaat dit met enkele tientallen views per maand.

Dit materiaal gaat nog vaker gebruikt worden en hierbij geldt eigenlijk dat wanneer het slechts 2 of 3 klanten oplevert het al succesvol is. En de eerste leads puur via dit gedeelte druppelen al binnen. Geslaagd is het dus nog niet helemaal, maar het gaat de goede kant op.

 

Mijn videomarketing ervaringen samengevat

Ja, videomarketing helpt je zeker verder. Maar kies heel goed de juiste vorm van video en de juiste kanalen. Maak ook heel goed je business case zodat je goed kunt zien dat de investering zichzelf terugbetaald. Kijk daarbij niet alleen naar kwantitatieve data, maar ook naar kwalitatieve indicatoren.

Mijn conclusie: Voor MKB en B2B bedrijven is een goede ROI mogelijk met video. Dus stop met de excuses en ga gewoon aan de slag.